Kolejnym krajem, który odwiedziliśmy w ramach innowacji pedagogicznej „Jak smakuje świat?” były Węgry. Z zaciekawieniem odkrywaliśmy informacje na temat kultury, zwyczajów i tradycji Węgrów, ze szczególnym uwzględnieniem ich preferencji kulinarnych. Poznaliśmy stolicę Węgier – Budapeszt, narodową walutę, flagę tego kraju oraz język. Dowiedzieliśmy się, że to László Bíró wynalazł długopis, a kostkę Rubika zaprojektował Ernő Rubik. Czy wiecie, że w tym kraju uprawianych jest ponad 1000 rodzajów papryki. Najostrzejsza odmiana jest ponoć 100 razy ostrzejsza od papryczki chili. Prawdziwą królową jest czerwona papryka, która znajduje zastosowanie we wszystkich tradycyjnych potrawach Węgrów, tj.: gulaszu, bograczu, leczo. Emocjonujące okazały się tamtejsze atrakcje turystyczne, czyli baseny mineralne i termalne w naturalnych grotach i skalnych jaskiniach oraz Balaton, największe jezioro Węgier, które jest zarazem największym jeziorem Europy. Ponadto wszystkich zachwycił Czardasz - bardzo zróżnicowany i dynamiczny narodowy taniec węgierski.
Równie ciekawa okazała się kuchnia węgierska, słynąca z dań jednogarnkowych. Po obejrzeniu prezentacji, albumów i książek kulinarnych przyszedł czas na zajęcia praktyczne, czyli przyrządzenie popularnych na Węgrzech potraw. Były to: rozgrzewający bogracz, placek po węgiersku i faszerowana papryka. Wszystkie potrawy się udały i bardzo nam smakowały.