Magdalena

 

 

Kolejną kuchnią, którą poznajemy w ramach innowacji pedagogicznej „Jak smakuje świat?” - kuchnie egzotyczne i nie tylko jest kuchnia tajska . Wywodzi się ona z Tajlandii i opiera głównie na oryginalnych składnikach pochodzących z tego rejonu, jednak duży wpływ na tę kuchnią miała również zachodnia kuchnia indyjska i północna kuchnia chińska

Dowiedzieliśmy się, że w Tajlandii niezwykle ważne jest połączenie podstawowych smaków – słodkiego, słonego, gorzkiego, ostrego i kwaśnego. W daniach bardzo często występuje mleko kokosowe, liście limonki, ryż, makaron, świeży imbir i trawa cytrynowa. Duże zastosowanie mają także owoce morza, a w szczególności skorupiaki. Dania często tworzone są z kurczaka, tofu i doprawiane tajską bazylią, a większość potraw smaży się na oleju kokosowym.

Klasa IIppb i klasa III ppd bardzo zaangażowały się w poznawanie kultury Tajów, zabytków Tajlandii oraz ich uwarunkowań geograficznych i walorów turystycznych. Potrawą, którą przygotowali (każda klasa osobno), była tradycyjna zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Uczniom bardzo smakowała przygotowana potrawa. Oto fotorelacja:

  

Tt.jpg Tt0.jpg Tt1.jpg

Tt2.jpg Tt3.jpg Tt4.jpg

Tt5.jpg Tt6.jpg Tt7.jpg

Tt8.jpg Tt9.jpg Tw.jpg

Tw0.jpg Tw1.jpg Tw2.jpg

Tw3.jpg Tw4.jpg Tw5.jpg

Tw6.jpg