https://mochiko.pl/kuchnia-japonska-od-kuchni/
Ostatnim krajem naszej podróży kulinarnej w ramach innowacji pedagogicznej „Jak smakuje świat?” - kuchnie egzotyczne i nie tylko jest JAPONIA. Z wielkim zainteresowaniem poznawaliśmy kulturę, zwyczaje i tradycje Japończyków, ze szczególnym uwzględnieniem ich preferencji kulinarnych. Poznaliśmy stolicę Japonii – Tokio, narodową walutę, flagę tego kraju oraz podziwialiśmy ich pracowitość i zdyscyplinowanie. Zachwycił nas tam rozwój technologiczny widoczny w każdej dziedzinie życia.
Jedzenie Japończyków jest bardzo zdrowe i zawiera w sobie dużo ryb oraz zwierząt i roślin morskich. W tej kuchni stosuje się charakterystyczne przyprawy takie jak imbir marynowany, wasabi (chrzan chiński), ocet ryżowy, a także sosy – ostrygowy, sojowy.
Japończycy dbają by ich dania były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim stanowiły ucztę dla wszystkich zmysłów. Dlatego tak bardzo dbają o to, by zarówno wygląd, jak i zapach potraw był wyjątkowy.
Japończycy, tak jak Chińczycy jedzą pałeczkami lub rękami. Naukę jedzenia pałeczkami rozpoczyna się od najmłodszego wieku.
Kiedy zgłębiliśmy już informacje o kuchni i potrawach japońskich oraz ogromnej w niej roli ryżu i makaronów postanowiliśmy spróbować najbardziej znanej potrawy japońskiej – sushi, która składa się z odpowiednio przygotowanego ryżu, wodorostów, warzyw, ryb w różnej postaci i owoców morza. Nasze sushi zawierało warzywa i pieczoną rybę.