Kolejną kuchnią, którą poznajemy w ramach innowacji pedagogicznej „Jak smakuje świat?” - kuchnie egzotyczne i nie tylko jest kuchnia tajska . Wywodzi się ona z Tajlandii i opiera głównie na oryginalnych składnikach pochodzących z tego rejonu, jednak duży wpływ na tę kuchnią miała również zachodnia kuchnia indyjska i północna kuchnia chińska.
Dowiedzieliśmy się, że w Tajlandii niezwykle ważne jest połączenie podstawowych smaków – słodkiego, słonego, gorzkiego, ostrego i kwaśnego. W daniach bardzo często występuje mleko kokosowe, liście limonki, ryż, makaron, świeży imbir i trawa cytrynowa. Duże zastosowanie mają także owoce morza, a w szczególności skorupiaki. Dania często tworzone są z kurczaka, tofu i doprawiane tajską bazylią, a większość potraw smaży się na oleju kokosowym.
Klasa IIppb i klasa III ppd bardzo zaangażowały się w poznawanie kultury Tajów, zabytków Tajlandii oraz ich uwarunkowań geograficznych i walorów turystycznych. Potrawą, którą przygotowali (każda klasa osobno), była tradycyjna zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Uczniom bardzo smakowała przygotowana potrawa. Oto fotorelacja:
> >