Krajem, od którego rozpoczęliśmy ponowną kulinarną podróż w ramach innowacji pedagogicznej „Jak smakuje świat?” - kuchnie egzotyczne i nie tylko są CHINY. Z zaciekawieniem odkrywaliśmy informacje na temat kultury, zwyczajów i tradycji Chińczyków, ze szczególnym uwzględnieniem ich preferencji kulinarnych. Poznaliśmy stolicę Chin – Pekin, narodową walutę, flagę tego kraju oraz próbowaliśmy rozszyfrować pismo chińskie. Dowiedzieliśmy się, że Chiny to najludniejsze państwo świata o populacji przekraczającej 1,4 mld osób leżące w zasięgu 3 stref klimatycznych: zwrotnikowej, podzwrotnikowej oraz umiarkowanej.
Jedzenie Chińczyków jest bardzo aromatyczne, a przy tym zupełnie inne niż w pozostałych rejonach świata. W tej kuchni stosuje się charakterystyczne przyprawy chińskie, jak imbir, pieprz syczuański, ocet ryżowy, a także sosy – ostrygowy, sojowy czy hoisin.
Według Chińczyków danie ma być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim stanowić ucztę dla wszystkich zmysłów. Dlatego tak bardzo dba się o to, by zarówno wygląd, jak i zapach potraw był wyjątkowy.
Chińczycy jedzą pałeczkami. Nam może się to wydawać problematyczne, jednakże w kuchni chińskiej pałeczki to podstawowe „sztućce”. Naukę jedzenia pałeczkami rozpoczyna się od najmłodszego wieku.
Kiedy zgłębiliśmy już informacje o kuchni i potrawach chińskich oraz ogromnej w niej roli ryżu i makaronów postanowiliśmy spróbować swoich sił w przygotowaniu potraw.
Klasa II ppb przygotowała makaron ryżowy z warzywami, natomiast klasa III ppd – brązowy ryż z warzywami. Wspólna degustacja dań pokazała, że jest to kuchnia inna od naszej ale bardzo smaczna.
W następnym miesiącu zajmiemy się kuchnią niemiecką.
>
>