We wrześniu uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy odbyli kulinarną podróż do Włoch w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pt.: „Jak smakuje świat?” To właśnie potrawy tej kuchni, są jednymi z najbardziej popularnych w Europie. Uczniowie rozpoczęli od ustalenia położenia Włoch na mapie Europy, poznania flagi, zabytków, sławnych Włochów, wynalazków, zwyczajów i oczywiście kulinarnych upodobań oraz tradycyjnych potraw. Włoskie przeboje z festiwalu w San Remo wprowadziły wszystkich w radosny nastrój. Filmy, prezentacje multimedialne, albumy przedstawiające włoskie miasta i potrawy kuchni włoskiej sprawiły, że wychowankowie doskonale poradzili sobie z krzyżówką, która była zwieńczeniem części teoretycznej zajęć. Wszyscy już wiedzą co to jest Koloseum, Etna, gondola, gdzie odbywa się największy karnawał w Europie, kto produkuje luksusowe auta, jakie są preferencje kulinarne Włochów i wiele, wiele innych ciekawostek. Po części teoretycznej przyszedł czas na zajęcia kulinarne. Ich zadaniem było przygotowanie najpopularniejszej potrawy Włochów, czyli spaghetti. Jak się okazało wcale nie było to takie trudne, zwłaszcza gdy ma się do dyspozycji nowocześnie wyposażoną pracownię kulinarną. Po zapoznaniu się z różnymi rodzajami makaronów i ich zastosowaniem w kuchni oraz miejscem makaronu w piramidzie żywienia poszczególne klasy przystąpiły do przyrządzania swoich potraw. Uczniowie poradzili sobie doskonale, zarówno z gotowaniem, jak i pozostałymi obowiązkami, czyli nakryciem stołu i dekoracją. Wreszcie można było zasiąść do degustacji. Smakowało wyśmienicie. Palce lizać. Wszyscy byli zadowoleni z efektów swojej pracy. Czego chcieć więcej. Cel został osiągnięty! Podsumowaniem kulinarnej podróży do Włoch były klasowe wyjścia na pizzę. Niedługo kolejny przystanek na kulinarnej mapie świata. Będzie to Grecja. Informacje już wkrótce. Serdecznie zapraszamy!
>
>