Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy w Ciechanowie

                                  „Pomóżmy dzieciom, by każdy z nich stał                                                                 się tym, kim stać się może”                                                                                                                                                                                                         J. Korczak

Magdalena
Odsłony: 164

Kolejnym krajem, którego kulturę i kuchnię poznawaliśmy jest HISZPANIA. Klimat oraz związki Hiszpanii z wieloma kulturami i narodami spowodowały, że potrawy kuchni hiszpańskiej zawierają w sobie elementy wielu dań innych krajów. Jak zawsze, oprócz sztuki kulinarnej Hiszpanów poznaliśmy ich stolicę - Madryt, najbardziej znane miasta i ich zabytki, język. Poznaliśmy parę prostych zwrotów językowych: hola, gracias,guay. Jednak najwięcej emocji wzbudziło oglądanie filmów i poznawanie informacji na temat największych klubów piłkarskich Hiszpanii - REALU MADRYT I BARCELONY (w której gra Robert Lewandowski).

Tradycyjne hiszpańskie potrawy znane poza granicami państwa to paellagazpacho (chłodnik warzywny), tortilla z ziemniaków, cocido madrileño (ciecierzyca duszona z mięsem), szynka iberyjska, churros tapas. Na hiszpańskich stołach można znaleźć jednak wiele innych dań tradycyjnych. Główne składniki potraw różnią się w zależności od regionu.

W przypadku wielu hiszpańskich potraw bardzo ważną rolę odgrywają przyprawy. To ich dodatek sprawia, że proste danie zmienia się w dzieło sztuki kulinarnej. Dania kuchni hiszpańskiej w większości są łagodne. Niewiele potraw podaje się na ostro. Jednakże nie oznacza to, że nie jest ona intensywna w smaku i aromatyczna. Dzięki wielokulturowym wpływom, w kuchni hiszpańskiej stosuje się takie przyprawy jak: kumin, kolendrę, cynamon, szafran, wędzoną paprykę, cebulę oraz czosnek. Dodatek przypraw sprawia, że hiszpańskie potrawy są jednymi z najbardziej aromatycznych w kuchni śródziemnomorskiej. W przypadku tradycyjnych potraw hiszpańskich dodawane są mielone migdały, które pełnią rolę przyprawy.  My, czyli klasa II ppb i klasa III ppd, przygotowaliśmy tradycyjny deser Hiszpanów na bazie ryżu, cynamonu i skóry cytryny. Był to Arroz con leche.