Meksyk, to kolejne państwo, którego kuchnię i kulturę poznawaliśmy w ramach innowacji pedagogiczno - edukacyjnej pt: "Jak smakuje świat? - kuchnie egzotyczne. Dowiedzieliśmy się, że dania, które możemy posmakować w Meksyku są najczęściej mocno przyprawione. Przyprawy dodawane są do dań z kilku względów. Po pierwsze przyprawy są doskonałym i naturalnym konserwantem żywności, a po drugie mają właściwości, które pobudzają apetyt. I wreszcie, nadają daniom niepowtarzalny smak oraz aromat.
Dowiedzieliśmy się również, że stolicą Meksyku jest miasto Meksyk, a historia państwa i jego ludności sięga czasów Majów i Inków. Pozostawili oni po sobie wiele fantastycznych, zagadkowych budowli, z których niektóre zostały wpisane na listę zabytków UNESCO. Obejrzeliśmy filmy edukacyjne dzięki, którym poznaliśmy rejony turystyczne, uprawy, roślinność i zwierzęta tego regionu, stroje regionalne oraz popularne imprezy kulturalne.
Zwieńczeniem naszego zgłębiania meksykańskiej kultury i kuchni było przygotowanie popularnej potrawy - chilli con carne w tortilli. Danie bardzo nam smakowało, choć było pikantne.