Branżowa Szkoła I Stopnia
Branżowa Szkoła I Stopnia jest dla uczniów, którzy:
1) ukończyli szkołę podstawową,
2) posiadają orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego ze względu na niepełnosprawność intelektualną w stopniu lekkim, autyzm, niepełnosprawności sprzężone.
3) posiadają zaświadczenie lekarskie uprawniające do nauki w danym zawodzie.
Branżowa szkoła I stopnia kształci uczniów w zawodzie:
pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
Czas nauki – 3 lata
z możliwością wydłużenia o 1 rok, kształcenie może być prowadzone do ukończenia przez ucznia 24 roku życia.
Szkoła zapewnia:
• wysoko wykwalifikowaną kadrę pedagogiczną,
• specjalne oddziaływania edukacyjne, wychowawcze,
• pomoc psychologiczno – pedagogiczną,
• zajęcia rewalidacyjne i specjalistyczne wskazane w orzeczeniach wydanych przez poradnie psychologiczno – pedagogiczne,
• zamieszkanie w ośrodku oraz całodzienne wyżywienie w stołówce uczniom spoza Ciechanowa,
• przygotowanie do pracy i życia we współczesnym świecie.
Zajęcia praktyczne – odbywają się na terenie ośrodka w pracowni hotelarskiej, pralni oraz w nowocześnie wyposażonych pomieszczeniach kuchennych.
Uczeń w procesie kształcenia:
- uczy się obsługi sprzętu porządkowego i codziennych czynności porządkowych w pomieszczeniach hotelowych oraz przygotowania pokoi do przyjęcia gości,
- poznaje zasady obsługi gości hotelowych w części noclegowej i sali restauracyjnej, nakrywania stołu i podawania posiłków,
- uczy się wykonywania czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
- poznaje zasady pielęgnowania roślin ozdobnych, trawników i urządzeń rekreacyjnych,
- uczy się wykonywania drobnych napraw urządzeń i sprzętów hotelowych (nie wymagających specjalistycznych uprawnień),
- poznaje sposoby wykonywania obowiązków zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska,
- poznaje zasady prawidłowej współpracy z recepcją, pralnią, działem technicznym, działem administracyjno – gospodarczym,
- nabywa nawyki kulturalnego sposobu bycia, prawidłowego postępowania w ramach ochrony mienia gościa.
Po ukończeniu szkoły, zdaniu egzaminu absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze zawodowe.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia lub podjąć pracę.
Możliwości zatrudnienia:
1. Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej może być zatrudniony na różnych stanowiskach, takich jak: pomoc kuchenna, pomoc kelnera, pomoc pokojowej.
2. Hotele, motele.
3. Restauracje, bary.
4. Sanatoria, pensjonaty, domy wypoczynkowe, agroturystyka, schroniska młodzieżowe.
5. Firmy sprzątające.
6. Bazy ruchome: (promy pasażerskie, statki, kolej, samoloty).
kucharz
Czas nauki - 3 lata
z możliwością wydłużenia o 1 rok, kształcenie może być prowadzone do ukończenia przez ucznia 24 roku życia.
Szkoła zapewnia:
• wysoko wykwalifikowaną kadrę pedagogiczną,
• specjalne oddziaływania edukacyjne, wychowawcze,
• pomoc psychologiczno – pedagogiczną,
• zajęcia rewalidacyjne i specjalistyczne wskazane w orzeczeniach wydanych przez poradnie psychologiczno – pedagogiczne,
• zamieszkanie w ośrodku oraz całodzienne wyżywienie w stołówce uczniom spoza Ciechanowa,
• przygotowanie do pracy i życia we współczesnym świecie.
Zajęcia praktyczne – odbywają się na terenie ośrodka w profesjonalnie wyposażonej pracowni gastronomicznej.
Uczeń w procesie kształcenia:
- uczy się przygotowywać potrawy, ciasta i desery, dania zimne i gorące,
- uczy się oceny jakości surowca,
- poznaje zasady przechowywania żywności,
- uczy się, jak przygotować produkty i stanowisko do pracy,
- poznaje obróbkę ręczną, mechaniczną i techniczną surowca,
- uczy się obsługi sprzętu kuchennego,
- poznaje czynności związane z ekspedycją potraw i napojów.
Po ukończeniu szkoły, zdaniu egzaminu absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze zawodowe.